Hvordan bli en god lytter

Hvis du kan lære deg virkelig å lytte til andre mennesker vil det åpne seg dører du ellers ville gått glipp av. Bedre vennskap, kjærlighetsforhold, jobbmuligheter vil være innen rekkevidde. Det er mange muligheter som ligger rett «under overflaten,» og som du bare får med deg om du er oppmerksom nok.

Har du noen gang hatt noe viktig på hjertet, men ikke helt vært i stand til å få det ut av munnen? Kanskje du var interessert i noen du møtte, for vennskap eller romantikk. Ofte er det vanskelig å si slikt rett ut. Det som skjer i stedet, er at vi hinter og snakker mellom linjene, og prøver (bevisst eller ubevisst) å vise at vi er interessert på andre måter.  Og noen ganger mener vi at vi viser det, men den andre plukker ikke opp signalene!

Har noen vist interesse for deg, men du forstod det ikke der og da, og så forsvant muligheten? Hva hadde skjedd om du kunne grepet sjansen?

Trolig har du også opplevd å prøve å si noe, og selv om du mener du uttrykker det helt klart, så går det ikke inn hos den andre. Når noen har satt seg en ide i hodet, er det av og til vanskelig å bli forstått.

Vel, dette kommer neppe som en overraskelse:

Vi andre har det også slik!  Vi prøver alle å få ting sagt, men blir frustrerte når noen ikke hører etter.

Og om du kan lære deg å lytte til oss, vil (minst) to ting skje:

  1. Vi blir takknemlige fordi endelig er det noen som forstår oss
  2. Det er mer sannsynlig at du kan få det du vil i livet, fordi vi andre blir automatisk mer vennligsinnede

Men hva vil det si å «lytte godt»?

De fleste av oss har ikke lært å lytte til de vi snakker med. Vi er ofte for opptatt av hva vi selv skal si til å legge merke til hva den andre forteller (og viser) oss.

Vi kan si at det er minst tre måter vi kan lytte på:

  1. Autopilot
  2. Faktaorientert
  3. Empatisk

Når vi er i Autopilotmodus kan man si at vi nesten ikke forholder oss til den andre. Vi antar at vi vet hvem den andre er. Vi tror vi forstår hva de sier, og derfor trenger vi ikke å høre etter. Men egentlig er det bare våre egne ideer om den andre vi vet noe om. Når noen er på denne måten med deg vil du oppleve ikke å føle deg sett og hørt. Det er gjerne både irriterende og frustrerende om du har noe viktig du vil ha fram. Her kan vi av og til bryte ut av det ved å insistere litt: «jeg føler meg misforstått! Hør hva jeg sier nå…»

Hvis vi sier fra på en bra måte, åpner du kanskje samtalen opp mer. Da kan vi bevege oss til det neste nivået (nr. 2, faktaorientert) hvor den andre lytter til det konkrete innholdet i det vi sier. Om noen lytter

på denne måten så vil du føle deg mer tatt på alvor, og det vil oppleves konstruktivt. På den annen side, selv om du føler deg hørt på faktanivå, så blir ikke for eksempel frustrasjonen din sett.

Neste nivå (nr. 3, empatisk lytting) er altså når vi involverer vår naturlige empati og ser ting fra andres ståsted. Om du blir møtt på denne måten vil du kanskje føle deg forstått på en annen og dypere måte enn på nivå 2. Frustrasjonen din blir anerkjent og kanskje får du en ektefølt beklagelse. Og du vet at den er ekte fordi personen viser at han eller hun virkelig forstår deg.

Hvis du kan møte folk fra nivå 3 vil samtalene dine gå bedre, og selv om dere ikke nødvendigvis snakker så veldig mye om følelser direkte, så vil du se mer og forstå bedre hvor de kommer fra. Da åpner mulighetene seg.

Sett rett intensjon

For å begynne å bli bedre til å lytte allerede i dag, kan du simpelthen sette en intensjon om å bli oppmerksom på andre ting.

For å bli bedre på faktaorientert lytting, se etter informasjon som bryter med antakelsene dine. Gjør det til en spennende utforskning. Hva er det jeg ikke vet i den her situasjonen?

For å bli bedre på empatisk lytting, bli nysgjerrig på folk du møter. Hvordan er det å være dem? Hva føler de? Hvorfor er de som de er? Hva har de behov for?

Hvis du har en slik holdning vil du automatisk lytte og snakke annerledes enn vanlig. Du trenger ikke å spørre og grave hvis det ikke føles naturlig. Bare det å være nysgjerrig og ha en intensjon om å bruke empatien din vil fungere.  Det er en øvelsessak, og for å øve må du sette intensjonen om det.

Bruk 3 minutter hver kveld på å tenke gjennom dagen, og identifiser om og hvor mye du lyttet på hvert av de tre nivåene. Det vil øke bevisstheten din, og om du gjør dette over flere måneder vil du merke stor endring.

Bli bedre til å lytte til deg selv

Dette virker kanskje paradoksalt, men en måte å lære seg å lytte til andre på, er å lære seg å lytte til seg selv.

Hvis du kan bli mer bevisst deg selv, få en bedre selvforståelse, vil du også forstå andre bedre. Ved å akseptere deg selv, vil du akseptere andre. Når du aksepterer andre slik de er, vil de føle seg bra når de er sammen med deg.

Empati er en evne som alle har. Samtidig kan vi også øve den opp, og en måte å gjøre det på er å bli en kløpper på å føle. Empatien kjenner vi i kroppen, og det å kjenne i kroppen er en ferdighet som vi kan lære oss.